Arbeta som korrekturläsare 

05.03.2024

Att arbeta som korrekturläsare innebär att granska en rad olika texttyper i syfte att upptäcka stilistiska och grammatiska  felaktigheter och misstag.

Vad gör en korrekturläsare?

I rollen som korrekturläsare är du ansvarig för att granska en rad olika typer av texter i vilka du ska söka efter grammatiska, språkliga och stilistiska felaktigheter. 

För att gå från att vara en duktig korrekturläsare till att bli en skicklig korrekturläsare handlar det dock om mer än enbart grammatik och stavning. För att bli riktigt skicklig krävs det också ett skarpt öga för detaljer och en förmåga att upptäcka fel och misstag vad gäller syftningar, skiljetecken, syntax och formatering.

Egenskaper du bör besitta

Att jobba som korrekturläsare kräver tålamod, nogrannhet, nyfikenhet, stresstålighet och flexibilitet. En stor del av jobbet handlar om att följa specifika instruktioner och att hålla deadline (ofta ganska tajt).

Människor som är intresserade av att jobba som korrekturläsare har ofta ett stort språkligt intresse, vilket i bästa fall även omfattas av en språklig behåvning. Två egenskaper som inte är minst viktiga i ett yrke som kräver ett skarpt öga för detaljer.

Formella krav

Många  människor som är intresserade av att arbeta som korrekturläsare har tidigare erfarenhet av att skriva och/eller översätta. Det är också vanligt att man har gått en utbildning med fokus på språk, journalistik eller kommunication.

Möjligheterna är många och variationsrika, både vad gäller utbildning och jobb. För den som vill läsa på högre nivå erbjuder man kurser på flera av landets universitet, såväl på distans som på campus. Det finns också möjlighet att läsa en yrkesutbildning eller söka en så kallad fristående kurs, vilka erbjuds både inom den kommunala skolan och den privata sektorn.