WordPress som verktyg

Sammantaget välkomnar WordPress.com över 400 miljoner besökare varje månad. WordPress-användarna publicerar cirka 40 miljoner nya inlägg, och lämnar omkring 60 miljoner nya kommentarer. Varje månad!WordPress är just nu det populäraste programmet online. 2005 utvecklades WordPress.com för att nå en ännu bredare publik. Det går att starta en blogg och/eller bygga en hemsida på bara några minuter. Det kanske bästa av allt; det krävs inga större tekniska förkunskaper.


Uppdaterad programvara


Nya uppdateringar kommer i princip dagligen, tjänster som Gravatar och Simplenote har utvecklats för att förbättra upplevelsen och funktionaliteten. Jag kan tänka mig att det krävs en hel del nytänk och ständig omvärldsgranskning för att hålla ångan uppe. Och för att vi som användare ska förbli nyfikna, roade och inte minst trogna.


Tilläggstjänster


Nästan alla produkter hos WordPress.com är kostnadsfria och ska så förbli, om man ska lita på det WordPress skriver på sin egen hemsida. Och det ska man väl. Men du undrar kanske precis som jag hur det är möjligt?

Eftersom man i WordPress blir erbjuden diverse uppgraderingar i form av tilläggstjänster, som exempelvis Plans och Custom domains, samt för produkter som Anti-spam software Akismet och VIP Hosting partnerships, går det att erbjuda en rad andra gratistjänster. För så länge vi användare också vill utvecklas och förnya oss, är det cash in till WordPress.


Användarvänligt och tillgängligt

Då surfandet via mobiltelefoner ständigt ökar, blir också kraven tillgänglighet och användarvänlighet större. Därför är det viktigare än någonsin, kanske främst för företagare, att bygga upp en hemsida som är mobilanpassad.

En av de senaste trenderna är Responsive design. Med detta menas att hemsidan anpassas för att passa den skärm den visas på, som till exempel mobilen. Med WordPress är det möjligt att direkt se hur hemsidan kommer att se ut i såväl datorn, surfplattan som mobilen. Det är en funktion du absolut bör nyttja, eftersom det ger dig en unik möjlighet att justera och ändra designen omedelbart.


Plug-ins, appar & SEO


I WordPress är det relativt enkelt att bygga upp en hemsida med olika plug-ins, alltså tilläggsprogram. Dessa kan liknas vid småprogram i huvudprogrammet, som hjälper till med att öka funktionaliteten. Det finns omkring 18 000 plug-ins i WordPress och många av dem är gratis.

Tack vare dessa plug-ins är det möjligt att skapa en webbplats helt utifrån sina egna behov och önskemål. Det går till exempel att lägga till kontaktformulär, flerspråksstöd, koppling till (i princip alla) sociala medier, automatisk bildhantering och mycket mer. Som om inte detta vore nog, går det dessutom att sälja produkter direkt via hemsidan med hjälp av tilläggsprogrammet WooCommerce.

Naturligtvis finns det även väl utvecklade och användarvänliga appar till såväl Iphone, iPad som Android. Du kan lägga till en anpassad domän (mot en liten kostnad) som du sedan kan hantera direkt via mobilen eller surfplattan. Var som helst och när som helst.

För ytterligare anpassning och optimering erbjuds också ett inbyggt SEO-program, som sköter sökmotoroptimeringen automatiskt.