Välj rätt bildformat 

29.09.2022

Att det finns en rad olika typer av bildformat känner du säkert till. Lär dig vilka format som lämpar sig bäst i olika sammanhang.

JPEG 

Joint Photographic Experts Group, eller JPEG, är ett bildformat som först och främst används på webben då du vill ha snabb inläsning. En JPEG-fil går nämligen att hålla nere storleksmässigt.

JPEG funkar även för tryckt media men bör endast användas om du inte har tillgång till ett bättre lämpat bildformat. Därmed får du också räkna med ett något sämre resultat.

PNG 

Portable Network Graphics, eller PNG, är ett bildformat som används när man vill skapa en transparent bildbakgrund. 

PNG funkar bra på webben och är att föredra framför JPEG-formatet. PNG funkar även i tryckt media, även om resultatet inte alltid blir det bästa tänkbara. 

GIF

Graphics Interchange Format, eller GIF, är ett bildformat som oftast används för animerade bilder, som exemepvis emojis. 

GIF-formatet är också särskilt lämpligt för enkla, digitala animationer. 

TIFF

Tagged Image File Format, eller TIFF, är ett bildformat som främst bör användas för att få fram högupplösta bilder (bilder i originalformat).

TIFF lämpar sig allra bäst i tryckt media.

👇

Fler användbara bildformat

Portable Document Format: PDF är ett filformat som används för att paketera bilder, typsnitt, länkar, knappar med mera i en fil. 

Indesign Document: InDesign är ett populärt och mycket användbart program från Adobe. INDD-filer används med fördel för att formge flyers, tidningar, böcker och broschyrer mm.