Välj rätt bildformat 

15.03.2022

Att det finns en rad olika typer av bildformat känner du säkert till. Vet du vilka format som lämpar sig bäst i tryck? 

JPEG 

JPEG står för Joint Photographic Experts Group. Det är ett bildformat som främst används för foton som ska synas på webben. Det är nämligen ett bildformat som går att hålla nere storlek, vilket lämpar sig extra bra när du vill ha snabb inläsning. 

JPEG är inte lika lämpligt för tryckt media, även om det kan funka om du inte har något annat att tillgå. Dock får du räkna med att resultatet blir därefter. 

PNG 

PNG står för Portable Network Graphics. Det är ett bildformat som används när man vill åstadkomma en transparent bildbakgrund. 

PNG lämpat sig väl för webben, många gånger bättre än JPEG. Det går även att trycka, men också här blir resultatet oftast otillfredsställande. 

GIF

GIF står för Graphics Interchange Format. Det är ett bildformat som oftast används för animerade bilder, som exemepvlsi emojis. 

GIF lämpar sig framförallt för enklare animationer i digitalt format. 

TIFF

TIFF står för Tagged Image File Format. Det är ett bildformat som främst används för att få fram högupplösta bilder, det vill säga bilder i originalformat. 

TIFF är det bildformat som är bäst lämpat för tryck. 

Övriga bildformat

PDF = Portable Document Format

Ett filformat som används för att paketera bilder, typsnitt, länkar, knappar med mera i en enda fil. 

INDD =Indesign Document

InDesign är ett populärt program från Adobe, i synnerhet bland originalare, då det lämpar sig extra bra för att formge tidningar, broschyrer, flyers, böcker och liknande. 


© 2021 Petra Roman, PR Text&Bild