Tips på datoriserade översättningsprogram

17.01.2022

Är det alltid negativt att använda ett datoriserat översättningsprogram eller kan det vara ett okej komplement till den mänskliga handen?

Microsoft Translator

Ett relativt kraftfullt verktyg som översätter till över fyrtio olika språk. Microsoft Translator tillhandahåller dessutom en livechatt-funktion så att du kan prata med människor på andra språk. Det finns även en app som är kompatibel med såväl Android och iOS.

En sak som skiljer detta verktyg från flera andra är att det kan användas i offlineläge. Det betyder att du kan översätta även om du saknar internetuppkoppling. Programvaran är enkel och av god kvalitet, det är bara att fylla i källspråket så översätter verktyget till önskat målspråk. Det går att lyssna på översättningen i efterhand.


WordLingo

Det här verktyget kan översätta till och från ett trettiotal språk. Programmet kan upptäcka källspråk automatiskt, har en tydlig design samt erbjuder direktöversatta vanligen använda fraser. Med WordLingo kan du översätta allt från vanliga dokument till webbsidor, e-postmeddelanden med mera.


Babylon Translation

Tidigare Yahoo Translation har ersatts av Babylon Translation; en mjukvara som kan översätta till och från ett sjuttiotal språk. Babylon passar bra för översättning av enstaka ord och kortare meningar snarare än längre texter.

Negativt är att verktyget inte går att använda off-line samt att det förekommer ett stort antal annonser på webbplatsen, vilket försvårar och försämrar såväl navigering som grafik enligt vår mening. Positivt är att verktyget är kompatibelt med både Android och IOS-enheter.


DeepL Translator

Ett av de bättre verktygen för att översätta text online, som dessutom är gratis att använda. Verktyget är enkelt och smidigt att använda i jämförelse med många andra översättningsverktyg online. Det är bara att fylla i enstaka ord eller meningar på källspråket för att få det översatt till valt målspråk.

Observera att DeepL Translator endast erbjuder ett begränsat antal språk i jämförelse med exempelvis Språkbolaget, som erbjuder översättning till ett fyrtiotal språk såsom bulgariska, dari, estniska, farsi, grekiska, indonesiska, japanska, koreanska, litauiska, nederländska, polska, rumänska, sorani, tigrinja, ukrainska och vietnamesiska.


Prompt Translator

Ett pålitligt verktyg som översätter texter med kvalitet över genomsnittet. Du kan översätta automatiskt till och från 15 olika språk med hjälp av detta verktyg, som är både praktiskt och enkelt att använda.

Positivt är den inbyggda funktionen som rödmarkerar okända ord och ger förslag på alternativa ord. Verktyget är utvecklat för Windows och kompatibelt med Word, Outlook, Excel, PowerPoint och FrontPage och det går att översätta allt från vanliga dokument till webbsidor, PDF-filer med mera.

Petra Roman, frilansskribent på PR Text&Bild