Skriva, skissa och organisera

21.02.2021

Många väljer att betala för skriv- och designprogram som exempelvis Indesign, Photoshop och Microsoft Office. Men är de alltid överlägset bättre än gratisalternativen? 

När det gäller kontorsprogram är Microsoft Office det kanske mest kända och använda programmet. Åtminstone för hemmabruk. Gratisalternativet Libre Office är så nära man kan komma då även det är svenskspråkigt och utrustat med svensk rättstavningfunktion.

För ett fullfjädrad layoutprogram är Microsoft Publisher, Indesign eller Quark Express tre riktigt bra alternativ. Dock är de även relativt dyra, så om det räcker med ett välutvecklat ordbehandlingsprogram är Scribus att rekommendera. Det är ett gratisprogram med en hel del avancerade verktyg. 
När det gäller läsning av pdf-filer finns det olika program, varav Adobe Reader är ett av de mest använda. Ett gratisalternativ är Foxit som i mångt och mycket kan ses som smidigare än Adobe. Vill man skapa egna pdf-filer är Cutepdf Writer att rekommendera
För studenter finns det ett fiffigt anteckningsprogram från Microsoft som heter Onenote. Det är synkat med Microsofts molntjänst och har funktioner för att spara webbklipp, lägga in bilder, spela in ljud, skissa, rita och organisera allt material.  

Det finns också riktigt bra molnalternativ, som Google Drive till exempel, som jag själv använder mig av mycket och ofta. Särskilt för att dela dokument snabbt och lätt.