Senaste uppdateringarna i Windows 11

27.09.2022

En allt mer digitaliserad vardag kräver allt säkrare digitala lösningar, både för privatpersoner och företag.

De senaste uppdateringar i Windows 11 innebär kraftfulla säkerhetsuppdateringar, ökad och förbättrad interaktion, produktivitet samt ljud- och bildkvalitet. Det sistnämnda främst i samband med videosamtal.

Allt fler cyberhot kräver allt säkrare system

Den ökade datoranvändningen ger ständigt upphov till fler och allvarligare cyberhot. Enligt uppgifter från Microsoft sker det närmare ettusen (!) lösenordsattacker i sekunden.
Inte konstigt att man nu har uppdaterat Windows 11 med ett inbyggt antivirussystem genom Defender Antivirus, eller att det nu ska vara ännu säkrare att ladda ner appar och liknande med hjälp av Smart App Control3.

Så här funkar Smart App Control3

Appen har i uppgift att blockera och hindra icke betrodda program samt skadliga skriptfiler och makron från att köras. Detta resulterar i att samtliga användare kan känna sig trygga med att använda olika verktyg utan att oroa sig över att säkerheten hotas.

Microsoft Defender SmartScreen 

I kombination med nya Microsoft Defender SmartScreen skruvas säkerheten upp ytterligare tack vare automatiska varningar vid användande av skadliga program eller hackade webbplatser.

Minskad distraktion och förbättrade videosamtal

Utöver de rigorösa säkerhetsåtgärder man nu har vidtagit från Microsofts sida, introducerar man även en ”fokus- och stör ej-funktion” som syftar till att minska distraktioner. När användaren väljer att aktivera en fokusstund kopplas en funktion som kallas ”Windows Do Not Disturb” på. Denna funktion avaktiverar i sin tur samtliga notiser från övriga appar och webbsidor i syfte att eliminera onödiga störmoment.

Förbättrade videosamtal

Video- och ljudsamtal är ytterligare två funktioner som tack vare Windows Studio Effects3 har utrustats med fler funktioner och bättre effekter. Det hela styrs med hjälp av AI, som bland annnat gör det möjligt för kameran att hänga med i användarens rörelser. Även automatisk filtrering av bakgrundsbrus sker med hjälp av AI.

👇

Ännu fler förbättringar

Videoredigering: För den som vill redigera videoklipp kan den nya appen Clipchamp vara något att spana in, med mängder av nya mallar och effekter att utforska.

Utforskaren: Med hjälp av införda (fästa) flikar ska det bli lättare än någonsin att organisera innehållet i Utforskaren. Tack vare den nya startsidan blir även accessen till sparade filer och möjligheten att fästa viktiga filer snabbare och bättre.

Foton: Med nya features ska hanteringen av Foton bli både lättare och roligare. Inte minst tack vare vackrare gallerier och förbättrade funktioner som gör det lättare att bläddra och söka.