Scrapbooking

Det här inlägget innehåller kommersiella länkar.


Ordet scrapbook (scrapbooking) kommer från engelskan och betyder kort och gott att klippa och klistra. Det vill säga klippa ut bilder, foton, dikter, ordspråk, dekorationer och liknande och klistra in dem i ett särskilt fint album. 

Numer är det relativt vanligt att syssla med scrapbooking även som yrke. Man arrangerar också mässor, scrapmaraton och liknande evenemang för den som är intresserad. Tack vare dess popularitet går det snabbt och lätt att hitta likasinnade över hela världen, inte minst i USA där scrapbooking är enormt populärt och en stor industri. Scrapbooking blir en hobby

Scrapbooking som vi känner till det härstammar från USA, och dess ursprungliga version ifrån det viktorianska England som präglades av den dekorativa konsten. Den tidstypiska arkitekturen, inredningen och formgivningen kännetecknas av ornamentik, romantik och mysticism i kombination med influenser från Asien och Mellanöstern. 

Det är tack vare den stora andelen utvandrare som kom från USA som intresset spred sig till Europa, och med den kärleken till vackra dekorationer och utsmyckningar. Detta utvecklade sig så småningom till det vi idag refererar till som Scrapbooking. 
Scrapbookare och kortmakare

Också kortmakeri går ut på att skapa med hjälp av särskilt fint papper, bilder, minnessaker, vackra band och så vidare. Främst handlar det om att skapa personliga kort till födelsedagar, bröllop, dop och liknande. Vanligtvis används kraftigt papper och motivstämplar samt glitterlim, fina pennor, vackra spetsband etc. Den som sysslar med kortmakeri kallas för kortmakare.

Att scrapbooking och kortmakeri går hand i hand märks tydligt. Många människor som sysslar med scrapbooking sysslar även med korttillverkning. Det är kreativt och kräver både tid, fokus och fantasi vilket lockar många konstnärligt lagda människor. Det går också att skapa digitala kort, men många föredrar att känna materialet med sina bara händer.


Startkit för den som vill testa


Syrafritt papper, gärna både enfärgat och mönstrat, en eller ett par stämplar med olika motiv, olika typer av pennor som silver, guld och glitter, bra saxar i olika storlekar, ett fotoalbum (Scrapalbum) och fina dekorationsband. 


Här finns kontors- och pysselmaterial