Särskrivning eller sär-skrivning?

02.12.2019

Såvitt jag vet finns det inget allmänt vedertaget trix för att själv upptäcka särskrivningar i en text. Vissa människor ser och känner hur ord ska skrivas, andra har ingen aning. Lär dig mer!

Svenskan skiljer sig från engelskan 

Ett allmänt råd är att hellre skriva ihop ord när man skriver på svenska, eftersom särskrivning är något som relativt sällan förekommer i svenskan.

Det är annorlunda i engelskan och jag tror att det är därför många särskriver även i svenskan. Nedan följer exempel på ord som särskrivs på engelska men inte på svenska:

Dinner party =Middagsbjudning

Brides dress = Brudklänning

Wedding party = Bröllopsfest

Car wash = Biltvätt

Convenience store = Snabbköp

School bus = Skolbuss

Angloamerikanska influenser

Att det råder viss förvirring, främst bland unga, beror till stor dels på de angloamerikanska influenser vi får till oss via diverse mediekanaler. Engelska ord, uttryck och begrepp är allmänt vedertagna i svenskan numer, inte minst bland youtubers och influencers.

Att språk ändras och utvecklas är en naturlig del i utvecklingen, men det betyder också att det kan bli en del missförstånd och dråpliga situationer.

Så fel det kan bli!

Du är verkligen lättstörd.

Du är verkligen lätt störd.

***

Känner du någon sjuk syster?

Känner du någon sjuksyster?

***

Vill du ha en skumtomte?

Vill du ha en skum tomte?

Jämför följande

1. Skriv om en familj som bor i husvagn med två småbarn

2. Skriv om en familj som bor i husvagn med två små barn.

Läs meningarna och känn hur betoningen av orden små och barn ändras.

Att bo i husvagn med två småbarn innebär blöjbyten, barnmat, dålig nattsömn etc. Att bo i husvagn med två små barn innebär förmodligen mer äventyr och roliga aktiviteter. Infallsvinkeln och tolkningen skiftar beroende på mottagarens förförståelse och egna erfarenheter.

Särskrivning med bindestreck 

Särskriv ordet särskrivning med hjälp av bindestreck och det ser ut så här: sär-skrivning. Att använda bindestreck är både ovanligt och generellt sett felaktigt i svenskan.

Oftast används bindestreck när man ska knyta ihop ett engelskt ord med ett svenskt ord, som exempelvis Sherwood-skogen, Bond-filmen, Apple-produkten och så vidare. Även i samband med förkortningar av ord kan bindestreck användas, som i EM-final, skidskytte-VM, bandy-SM, sommar-OS etcetera.


Petra Roman - i egenskap av frilansskribent och svensklärare!