Så lyckas du med inredningen

Säkerligen är ditt hem fullt med prylar och möbler du vill visa upp. Ta dig en funderare över vilka möbler du faktiskt använder och framförallt vilka möbler som gör nytta. Gör dig av med resten, eller ställ åtminstone undan dem. 

Obs! Det här innehållet innehåller kommersiella länkar


Belysning

En inredningsdetalj som många glömmer är belysning. Trots att man rekommenderar mellan tre till tio ljuskällor för ett relativt stort vardagsrum inreder de flesta endast med en eller två ljuskällor, inte sällan är de i form av allmänbelysning. 

Tumregeln är: 

Att lägga till arbets- och stämningsbelysning. Även speglar är effektiva ljusreflekterare.


Mattor

I vardagsrummet är det alltför vanligt att man lägger in en alltför liten matta. Åtminstone i förhållande till golvyta och möblemang. 

Oavsett det är en neutral matta eller en äkta persiskt matta ska den ge rummet karaktär och skapa en välkomnande känsla. Utgå ifrån soffans längd och köp en matta som är något längre än soffan (åtminstone lika lång). 

Tumregeln är: 

Ju större rum, desto större matta och möblerna ska placeras mattan. 


Kom ihåg hur du bör tänka med mattorna, och tänk på att personliga detaljer är det som gör ditt hem ombonat och hemtrevligt. Välj det du själv gillar istället för det som är trendigt för stunden.

På bilden ser du inredning från indiska.com


Tavlor och fotografier

Tavlor, fotografier, hyllor, väggdekorationer... De ska absolut INTE hängas för högt, men tyvärr är det ett alltför vanligt fel som tyvärr drar ner helhetsintrycket i hela rummet. 

Tumregeln är: 

Tänk ögonhöjd. Dina tavlor och fotografier ska "se dig i ögonen" när du står framför dem.


Möbler

Har du ett litet vardagsrum är det inte snyggt att knö in en stor hörnsoffa, lika lite som en liten tvåsitssoffa är att rekommendera i ett riktigt stort rum. Möblerna storlek bör självklart anpassas efter rummets yta och de bör fylla en funktion. Annars kan det faktiskt kvitta.

Tumregeln är: 

Anpassa möblerna storlek efter rummets storlek. Tänk på att inte möblera längs väggarna, då ser rummet faktiskt bara mindre ut. 


Gardiner

Gardiner är en viktig detalj som kan lyfta en hel inredning - om de hängs på rätt sätt. Det vanligaste misstaget är att man hänger gardinstängerna alldeles för lågt, vilket ofta gör att gardinlängderna knappt når ner till golvet. Det gör att taket upplevs lägre.

Tumregeln är: 

Häng gardinstängerna så högt det bara går, gärna i skenor i taket. Låt längderna hänga ända ner i golvet, då det skapar en känsla av rymd och lyx.

Gardinerna på bilden kommer från Åhléns