Fifty shades of pink

Jag har mycket hellre femtio nyanser av rosa istället för grått. Gärna olika rosa nyanser i kombination med blått eller någon annan härlig nyans.  Att pröva sig fram med hjälp av färgkartor är ett enkelt och billigt sätt att testa olika kombinationer, och jag kan nästan lova att du kommer att upptäcka att valmöjligheterna är många. Även nyanser som i färgpaletten ligger långt ifrån varandra kan funka tillsammans, men visst finns det finns det färgkombinationer som är snyggare än andra. Till exempel rosa/orange, rosa/senapsgult, blått/guld och blått/skogsgrönt.


Så skapar du lugn och harmoni 

Vill du skapa ett lugnt och stilsäkert intryck bör du hålla dig till olika nyanser inom samma färgskala. För den som vill skapa lite drama och experimentera lite grann kan det vara bra att börja med mindre inredningsdetaljer som vaser, krukor, ramar, lampor, posters med mera.

Blekrosa, eller "Dusty pink" som nyansen ofta kallas, passar till i princip alla färger och gärna ihop med en matt kulör. Material som mässing, guld, stål, glas och mörkt trä är jättefina ihop med blekrosa möbler och textilier.


Att hålla sig till tre färger i olika nyanser är fullt tillräckligt, annars kan det bli lite väl plottrigt. Var inte rädd för att måla eller tapetsera i lite mörkare färger, särskilt i sovrummet. Det ger en varm och ombonad känsla och den effekten vill man ju gärna uppnå i sovrummet.

I inredningen på bilden nedan har man hållit sig till samma färgskala, med en tydlig accentfärg som skapar liv och personlighet. Även de olika mönstren, texturerna och den mörka fondtapet hjälper till att skapa lugn och harmoni.