En vanlig dag på jobbet

Det är svårt att beskriva hur en vanlig dag på jobbet ser ut för mig, men jag kan göra ett försök att beskriva hur mina rutiner ser ut i stort.  


Kaffe är ett måste på morgonen. Helst serverat i ett stort Ikeaglas och med varm mjölk. Till det äter jag oftast två knäckebrödsmackor med varierande pålägg. Sen blir det den dagliga dosen medicin och de vanliga tillskotten av B-vitamin, järn och folsyra.  

Efter det ser det ganska olika ut, men oftast startar jag upp både den stationära datorn, läsplattan och mobilen (som egentligen aldrig är av). Jag sätter mig antingen i vardagsrummet eller står vid mitt höj/sänkbara skrivbord på kontoret och går igenom morgonens mejl. Det kan ta allt från några minuter till nån timme, det beror helt på. 


Arbetet är varierande och fritt


Har jag flera deadlines börjar jag i den änden, annars kollar jag oftast vad det finns för aktuella skrivuppdrag hos mina olika uppdragsgivare. Känner jag inte för att skriva någon av de texter som erbjuds för stunden kan det hända att jag fixar lite med hemsidan, kollar lediga skribentjobb, skriver ett blogginlägg eller tar hand om tvätten. 

Oftast är jag igång med någon typ av textförfattande runt halv 9-9, för att pausa runt lunch och sedan fortsätta skriva, göra en telefonintervju eller kolla mejl igen. Fram på eftermiddagen brukar jag gå ut i trädgården och jobba en stund, åtminstone om vädret är skönt. Sen kan det bli mer skrivande till en bra bit in på kvällskvisten. Det bästa är att jag bestämmer lite själv, vilket gör arbetet både varierande och fritt. 


Konkurrensen är stenhård 


Jag är medveten om att det här låter som värsta glidarjobbet, men det är samtidigt tufft att aldrig veta exakt hur mycket pengar som kommer in varje månad, eller om jag har kvar en uppdragsgivare från en månad till en annan.

Det är också tufft att alltid vara på tå och att ständigt behöva sälja in sig själv i hopp om att arbetsgivaren ska välja just mig. Konkurrensen är stenhård, men det är också det som sporrar mig att fortsätta. För jag är en vanlig svensklärare som är duktig på att skriva, inte en spjutspetsjournalist med examen från journalisthögskolan. 

Trots det går det faktiskt bra, ibland till och med riktigt bra. Det är de dagarna som gör mödan värd och som gör att jag orkar fortsätta. Det och det faktum att jag älskar att skriva såklart!


Tips för dig som vill frilansa


- Utrusta dig med tålamod, tålamod och mer tålamod

- Skriv in dina uppgifter hos så många jobbsajter du bara kan 

- Läs på om vad frilansarbete innebär och skapa en profil på LinkedIn

- Prenumerera på lediga jobb via mejl, antingen dagligen eller veckovis

- Skapa en tydlig hemsida och se till att synas i sociala medier regelbundet

- Börja med att ta uppdrag utan ersättning för att komma igång och för att samla erfarenhet