En tur med Paddanbåten

1621 grundades staden av dåvarande kung Gustav II Adolf.
Han står på torget som är döpt efter honom, pekandes mot området runt Otterhällan: "Här ska staden ligga", lär han ha sagt och så byggdes Göteborg.  


Holländare, tyskar och engelsmän kom för att hjälpa till att bygga upp Göteborg. Fyra kanaler som gick från hamnen till innerstaden och hela vägen upp mot Avenyn, en väl utgrävd vallgrav med en stadsmur lagd för hand samt ett antal stadsportar som skulle skydda invånarna mot fienden. Som på den tiden var danskarna.

Med Paddanbåten kan man ta sig en tur på vallgraven, längs den gamla muren, förbi Trädgårdsföreningen och synagogan, vidare förbi shoppingcentret Nordstan och ut mot Lejontrappan. Till höger om trappan står den pekande kungen, och här står också kyrkan som för att hedra de tyskar som hjälpte oss bygga staden kallas för Tyska kyrkan.

Dess riktiga namn är Kristinae Kyrka, efter drottning Kristina, som har sitt gamla jaktslott kvar på Otterhällan på Kungshöjd. Precis bredvid Carolux Rex, den lilla biten stadsmur som minner om svunna dagar. Snart på väg ut i hamnen passerar vi bron som i folkmun kallas för "osthyveln". Här vill man verkligen ducka, innan det är dags att sträcka på halsen för att insupa atmosfären i det som en gång var en av Europas mest aktiva hamnar.


Har man tur kan man få se en och annan Stena Line-färja och eventuellt "vattenspårvagnen" Älvsnabben som tar invånarna från ena sida av älven till den andra. Det vill säga från Göteborg till Hisingen, eller tvärtom. Svängen om Göteborgs Maritima Centrum, Göteborgsoperan, Skanskahuset (eller "läppstiftet" som det kallas i folkmun). 

Vi vänder om en bit ifrån Göta Älvbron och kör ut mot hamninloppet och den stora fartygsdockan. Vidare mot Lindholmens utbildningscentrum, Sannegårdshamnen, Slottsberget och Älvstranden. Framför oss har vi nu en pampig hängbro i form av Älvsborgsbron, som även den tar invånarna från Göteborg till Hisingen, eller tvärtom.


På tillbakavägen passerar vi kampanilen med "Den längtande sjömanshustrun", Sjöfartsmuseet, Masthuggskyrkan och vidare Stena Lines Tysklandsterminal samt det flytande parkeringshuset vid Stenbron. Dags att åka tillbaka in i kanalen, glida förbi Rosenlund och Fiskekyrkan. 

Till höger mysiga Haga med caféer, butiker, kullerstensgator och landshövdingehus som byggdes med stengrund på grund av dåvarande brandrisk. Till vänster Pedagogen och slutligen, rakt framför oss, Stora Teatern. Framme vid kajkanten igen.