Bygg din egen pergola

Är du sugen på att bygga ett "extrarum" till trädgården? Då passar en det perfekt med en pergola! Den ger dig inte bara en avkopplande plats där du kan sitta och lata dig varma sommardagar, utan kan också fungera som ett insynsskydd. 


Steg-för-steg-guide inför bygget


Placeringen 


Det är viktigt att först och främst fundera över var i trädgården/på tomten du vill att din pergola ska stå. Ska den enbart vara där för nöjes skull eller vill du även att den ska fylla en funktion som insyns- och vindskydd?

Det går utmärkt att bygga en pergola på gräsmattan, terrassen eller direkt på stenlagda partier. Det är enbart ditt eget tycke och behov som bör styra placeringen. 


Från tå till topp

När du har bestämt placering behöver du räkna ut hur många stolpar din pergola behöver för att bli riktigt stadig i grunden.  Det enklaste är att markera i marken med en linje vart stolparna ska grävas ner, och för att markeringen ska bli rak behöver du ett mätinstrument (typ vatten- eller laserpass), snöre och markeringsfärg (typ krita) 

Efter det är det dags att gräva ordentliga hål (som bör vara runt 90 centimeter djupa med ett mellanrum på ca 150-200 centimeter) för plintarna, vilka du fyller till hälften med grovt singel. Det gör det lättare när du sedan ska justera plintarna så att de blir helt raka.  

Obs! 

Ett tips är ett gräva hålen något större än plintarna samt att använda ett vattenpass när det är dags att sätta ner dem! 


Var noga med mätningen

När de två ytterstolparna sitter på plats diagonalt (du börjar med dessa) ska du spänna fast en lina mellan de båda stolparna. Det är viktigt att diagonalmåtten (på kortsidorna) är exakt lika stora, annars kommer allt du gör därefter att bli snett.  

Obs!

Ett tips är att måla alla delar på pergolan innan du monterar ihop dem! 


Sol- och insynsskydd

Önskar du främst använda din pergola som en insynsskyddad plats kan du välja ut ett par tåliga klätterväxter som du planterar med ett visst avstånd runtomkring din pergola. Tänk då på att pergolan ska vara placerad på ett ställe där det går att gräva - om du inte har tänkt att bygga planteringslådor också!


Tips på snabbväxande klätterväxter: Bokharabinda, KlematisHumle och Murgröna


Vill du att pergolan ska fungera som en skuggig plats kan du med fördel skaffa ett solskydd i form av en segelduk eller en stor, härlig parasoll. Kom bara ihåg att du ska kunna ta in det när det regnar mycket, men självklart ska det tåla att stå ute i olika väder en viss tid.  


Text: Petra Roman, PR Text&Bild

Bilder: Pixabay