Bakverk och rödvin, eller?

Kan man verkligen dricka vin till bakverk och i så fall - hur vet man vilka viner som passar till vad? Precis som det finns en mängd olika bakverk så finns det en mängd olika druvor och metoder för att tillverka ett gott vin. Men passar de ihop?Appassimentometoden

En av de mest populära vintillverkningsmetoderna kallas Appassimento. Det som utmärker denna metod är att druvorna tillåts torka helt och hållet efter skörd, vilket gör att de tappar omkring 50 % av sin ursprungliga vikt och blir till små russin. Tack vare denna speciella torkningsprocess, som sker i stora kontrollerade torkrum, får man fram ett smakkoncentrerat vin med relativt hög sockerhalt och en alkoholhalt runt 15 %.


Valpolicella, Recioto, Amarone och Ripasso

Bara de bästa druvorna är gott nog åt viner som Recioto, Amarone, Ripasso och Valpolicella, som alla är viner som tillverkas enligt Appassimentometoden. Dessa vinsorter är mycket omtyckta och populära, inte minst tack vare sin rika fruktkaraktär och för sin behagliga mängd tanniner. Men vad är det som skiljer de fyra vinsorterna åt? Funkar de tillsammans med söta desserter och bakverk som kladdkaka eller churros?

Valpolicella har en frisk och lätt karaktär med en tydlig smak av körsbär, medan Recioto är ett smakrikt vin med kraftiga toner av plommon, sötlakrits, fat och märka körsbär. Även Amarone är ett kraftfullt vin med tydliga toner av torkade plommon, russin, körsbär och choklad. Därmed kan man kalla Ripasso för Amaronens lillasyster, då de påminner om varandra med då Ripasso har en friskare och ungdomligare karaktär än sin storasyster. 


Det alla Appassimentoviner har gemensamt är en tydlig frukt- och kryddighet, med tydliga inslag av såväl plommon och körsbär som viol, lakrits och örter.Söta desserter kräver söta viner

En tumregel som kan vara bra att lägga på minnet är att drycken alltid bör vara något sötare än desserten, eftersom drycken annars lätt kan uppfattas som bitter och/eller syrlig. Till desserter och bakverk som innehåller mörk choklad passar det mycket bra med ett sött starkvin, gärna med en knäckig och bränd ton. Detsamma gäller åt andra hållet - ju ljusare choklad desto lättare vin.

Eftersom Appassimentovinerna karaktäriseras av tydliga frukt- och kryddsmaker passar de bra både till bär- och chokladdesserter, som exempelvis en smarrig kladdkaka eller mumsiga spanska churros; ett populärt bakverk bestående av avlånga, friterade bullar som täcks med socker och kanel och som med fördel doppas i smält choklad! 
 

Och så kladdkaka förstås!

Kladdkakan är numera ett klassiskt svenskt bakverk som sägs ha kommit till på grund av (eller kanske tack vare) ett misstag i köket. Bakpulvret glömdes nämligen bort och smeten höll på att åka ut i vasken för att den ansågs vara misslyckad. Då stoppades som tur var ett finger i bunken och den första kladdkakan såg sitt ljus. Tack och lov för det!

De flesta serverar kladdkaka ihop med en klick grädde eller glass. Frågar du mig ska den helst serveras lite ljummen och gärna med varma hallon och en klick grekisk yoghurt. Oftast dricker man kaffe till, men det passar faktiskt lika bra med ett gott röd- eller dessertvin. Själv föredrar jag en god och smakrik Amarone!