Äntligen - grillsäsongen är här!

Tillhör du dem som längtar efter grillsäsongen året om? 

Det är fullt möjligt med rätt grill och bra grilltillbehör som grilltändare, oljespray, grillhalster med mera. En sak som är superviktig är kolens kvalitet - något många kanske inte tänker på?


Det här inlägget innehåller kommersiella länkar


Grilla året runt


För den som verkligen är intresserad av att hålla igång grillsäsongen året runt finns det en hel del saker att tänka på och investera i. Sådana saker som är viktiga för att göra grillningen rolig och enkelt, trots att det kanske regnar eller snöar ute!

För det första behöver man bestämma sig för vilken slags grill man vill ha. Det går naturligtvis att ha fler än en grill, men de flesta börjar nog med att investera i en grill. Att jämföra olika grillar och grilltillbehör med hjälp av en jämförelsesajt kan vara en bra idé för den som söker bästa pris och testresultat. 


Kol, briketter eller gasol?


Oavsett vilken typ av grill man väljer är tillbehören viktiga. För att tända en kolgrill snabbt och lätt är en grillkolständare ett perfekt tillbehör. Man fyller helt enkelt på grillkolen i behållaren, tänder på det papper man lagt i botten på grillen och lägger behållaren ovanpå. På så vis slipper man både lukt och bismak av tändvätska!

Vill man använda grillkol eller briketter är det viktigt att de är av god kvalitet och att de lämpar sig för den typen av grillning man har tänkt sig. Det finns till exempel särskilda briketter för långgrillning och barbecue, som har både längre och bättre glödtid jämfört med grillkol då bitarna är kompakta och jämna, vilket ger jämn värme.

När det gäller grillkol lämpar sig detta för mer direkt grillning, det vill säga när man vill att det som grillas ska bli genomstekt snabbt. Grillkol har nämligen en tendens att bli grillklart snabbare än exempelvis briketter.


Tändvätska och gasol


Tändvätska i all ära, men den kan ge en liten eftersmak och framförallt luktar den skarpt. Den går dock att använda till såväl grillen som till kaminen och/eller brasan, så vill man ha en mer allsidig produkt är detta ett bra alternativ.Vad gäller gasol finns det olika slags flasktyper och storlekar, det gäller både flaskor och behållare. 

Den kanske vanligaste är kompositflaskan som lämpar sig för såväl grillen, hemmet, stugan och båten. Fördelen med komposit är att det är ett starkt men samtidigt lätt material som dessutom är återvinningsbart.Även stålflaskor är relativt vanliga, främst för att de är billigare än kompositflaskor. Stålflaskor används mycket inom industrin, men de går också bra att använda för grillen. För den som har husvagn eller båt kan detta vara ett bra alternativ då användningsområdet täcker även detta. 


Ta hand om grillen


Det är självklart viktigt att ta hand om grillen så att den inte blir förstörd av väder och vind. Med ett lätt och luftigt överdrag skyddar man grillen mot både regn och blåst, och är det försett med kardborrband är det enkelt att spänna åt det så att det sluter tätt runt om.

Man bör också göra rent gallret efter grillning, helst varje gång. En grillborste med stålborste är att rekommendera, eftersom man kommer åt ordentligt runt omkring gallret. Att investera i en grillkorg av rostfritt stål är också smart om man vill slippa onödigt droppande från det som ligger på grillen. 


God grillsäsong!