Allt du behöver tänka på inför studenten

Har du inte skickat inbjudningskorten ännu är det hög tid för det, likaså inköp av kläder, skor, accessoarer och bokning av eventuellt porslin och catering. Här får du tips och idéer om hur du organiserar studentfirandet på bästa sätt. 

Det här inlägget innehåller kommersiella länkar


To-do-list

Det är visserligen ett par veckor kvar, men tiden går fort och det är många som tar studenten under en och samma period, oavsett var i landet du bor. Vissa saker måste du helt enkelt ta tag i redan nu om du inte redan har gjort det. 


Här följer en to-do-list för att underlätta för dig:

- hyra av partytält med tillhörande bord och stolar

- hyra av porslin, glas och bestick

- beställning av catering (eventuellt tema)

- inköp av dukar, servetter, dekorationer, tackkort mm.

- förstora foto och skaffa plakat

- fixa önskelista (kan gärna stå med på inbjudan)

- hyra eller låna (om du inte har ett) fordon


Att ha extra koll på


Ska ni sitta inne eller ute, hur ska ni sitta och framförallt; vart ska ni duka upp all mat och dryck? Ska det vara buffé, bordsservering eller färdiga tallrikar? 

Fundera på hur ni kan nyttja platsen på bästa sätt och hur ett eventuellt partytält kan skapa extra sittplatser. Fundera också på hur ni kan hålla maten fräsch under en längre tid, och om den bör dukas upp i partytältet eller inomhus. Vart ska kaffet, tårtan och tilltugg finnas och hur ska det kunna hållas kylt? 

Dukningen och piffet

Att duka extra fint och inbjudande är viktigt en sån här dag, det visar att du bryr dig både om den som firas och om dina gäster. 

Glöm inte bort dekorationer för både bord, trädgård och entré, och använd gärna det naturen har att erbjuda så här års. En lövad entré (björkris) med några lite festliga ballonger och en stor vas med lupiner räcker långt! Ställ gärna ut ett par ljuslyktor och några skålar med snacks lite här och var så att gästerna kan mingla och ha något att tugga på medans de pratar. 

Som tur är brukar såväl syrén som lupiner, hägg och rosenrisp fortfarande stå i blom, om inte annat kan man alltid komplettera med slingor av murgröna, några kvistar brudslöja och/eller ett par fina hortensior. Kom bara ihåg att vattna och spraya (med vatten) regelbundet! Undvik att ta in växter och blommor som doftar starkt med tanke på allergiker, inomhus dekorerar du med fördel med murgröna, brudslöja och fina ljus. Det räcker. 


Matbordet

Dekorera med låga blommor och växter alternativt med ett par enkla glasvaser som du fyller med fina stenar, rosenblad och/eller nyponrosor. Ett par flytande värmeljus och du är i hamn. Har du ett par slingor med murgröna över kan du gärna lägga ut dem på bordet också.  

När det kommer till glas, porslin, bestick mm. är det allra enklast att hyra detta, då det oftast ingår diskning i hyran (kolla detta först). Man packar helt enkelt det smutsiga porslinet i praktiska platsbackar och kör tillbaka dem till hyrfirman när allt är klart. Gött, eller hur!

Vill man däremot välja att köra med engångsartiklar finns det flera sajter online som säljer lite festligare och finare papp- och plasttallrikar, engångsglas, hårdplatsbestick etc. Satsa gärna på extra fina servetter, servettringar och dukar för ett festligare intryck om du väljer detta alternativ. Kanske också ett gäng riktigt fina ballonger som kan hängas runt huvudpersonens plats tillsammans med lite fina blommor och björkris. 


Bilder från Femina, Majas Cottage, Pinterest och Odla.nu


Mat & dryck

Det allra enklaste är att anlita en cateringfirma vid såna här tillfällen, men vill du ändå göra maten själv brukar mingelmat (så kallad finger food) i form av buffet vara uppskattat. Det behöver inte vara så förtvivlat mycket, det är bättre att fokusera på några få men riktigt vällagade och smakrika rätter. 

Vill man köra på ett visst tema kan man exempelvis tänka japanskt, indiskt, italienskt, amerikanskt eller nordiskt. Oavsett vilket tema eller vilken typs av maträtter man väljer bör man laga mins en vegetarisk rätt, gärna också ett helt veganskt alternativ. Numer är det också vanligt med gluten- och laktosintolerans, så alternativ bör finnas både när det gäller den varma maten och desserten.   

Alternativ bör också finnas när det gäller dryck; det finns en rad väldigt goda alkoholfria viner, öl- och cidersorter att köpa numer, så ägna gärna dem en extra tanke precis som man ofta gör med alkoholhaltiga drycker. 


Bilder från Blomsterlandet, ICA, ELLE mat&vin och SVT


Presenter

Tips på bra och hållbara presenter:

- Klassiska guld- och silversmycken från exempelvis Edblad, Thomas Sabo, Efva Attling etc. 

- En snygg klocka från exempelvis Daniel Wellington, Casio, Marc Jacobs etc.

- Värdepapper i form av fonder, aktier eller liknande

- Designklassiker i form av vaser, ljusstakar, glas, bestick mm. från exempelvis Iittala, Villeroy & Boch, Carolina Gynning, Kosta Boda, Ernst etc.

- Bidrag till körkort, en längre resa, nya lägenheten eller liknande


Bilder från Efva Attling, Edblad, Carolina Gynning, Marc Jacobs och Thomas Sabo


Kläder, skor & accessoarer

Om huvudpersonen ska vidare på studentfest eller bal på kvällen kommer det med all sannolikhet att behövas två uppsättningar med kläder, både för tjejer och killar. Killar kan köpa en snygg och välsittande kostym alt. frack att ha på kvällen, och ett par sjyssta chinos med matchande skjorta eller piké att ha på dagen. En snygg kort jacka och ett par välvårdade sneakers till det så är man i hamn.

För tjejer är det en lite enklare typ av klänning, byxdress eller byxa/kjol med matchande topp som gäller för tjejerna. Till det funkar en tunnare trenchcoat eller jeansjacka om det regnar och är kallt. Till kvällen är det en festligare klänning, eventuellt långklänning, om det är bal som gäller. 

Obs! Är det en "vanlig" studentfest kan man med fördel använda delar av samma outfit man hade under dagen men då piffa upp den med snygga smycken, ett par klackskor och en festlig håruppsättning med lite fina håraccessoarer.  


Bilder från Nelly.com och H&M